2016. december 1., csütörtök

Legendás állatok és megfigyelésük filmajánló



Ha szeretnénk varázslatot csempészni az életünkbe egy hideg, decemberi estén, ha újra át akarjuk élni a Harry Potter filmek hangulatát, akkor mindenképpen meg kell néznünk az idén novemberben mozikba került Legendás állatok és megfigyelésük című filmet.
A hangulat adott, hisz a varázsvilág ugyanolyan varázslatos, mint egykor volt, csak egy kicsit még régebbre térünk vissza, pontosan hetven évvel a Harry Potter történetek elé. Ugyanakkor a film nem a könyvsorozat előzménye, hanem a varázsvilág egy további, azaz régebbi szegletének bemutatása, és inkább szól felnőtteknek, mint gyerekeknek. A történet New Yorkban játszódik, a főszereplő pedig Göthe Salmander, aki a Legendás állatok és megfigyelésük című könyvet írta, amiből Harry-ék is tanultak.
A filmet David Yates rendezte, aki a legutolsó négy HP filmet is. A főszerepet játszó Eddie Redmayne-re pedig J.K. Rowling egyenesen ráírta Göthe Salmander karakterét – valószínűleg ezért is illik rá annyira a szerep.
A filmben Göthe New Yorkba érkezik egy bőröndnyi varázsállattal, amik az Egyesült Állatokban tiltva vannak. Persze, hogy ne legyen olyan egyszerű a dolga, a bőröndjét összecseréli egy magnix-éval (a britek muglinak nevezik), és ennek következménye, hogy néhány állat kiszökik. A magnix Kowalski Göthe mellett áll és segít neki, azonban egy boszorkány, egy volt auror hátráltatja ezt a szándékukat. És itt kezdődnek a további galibák, amiket inkább nem lőnék le.


Amellett, hogy dicsérem a történetet, meg kell említenem néhány negatívumát is – amit én annak gondolok. Nos, bár a történet címe az, hogy Legendás állatok és megfigyelésük, mégsincs túl sok belőlük, és az a kevés, ami van, sem kap túl sok szerepet. Az Obskúrusnak jutott a fő szerep. Ezen kívül vannak benne olyan bakik, amelyek amellett, hogy nem figyeltem, nem kerestem őket a filmben, annyira a szemem elé kerültek, hogy nem tudok elmenni mellettük szó nélkül. Anélkül, hogy spoilereznék, ezeket sem tudom nagyon leírni, de hogy csak egyet említsek, a felejtés varázslat például elég érdekes és felvet néhány logikai kérdést. És véleményem szerint a végén a bonyodalmat is túlságosan gyorsan lerendezték.
De összességében nézve mindenképpen ajánlom, mert nagyon jó film, hangulatában pedig hiánypótló a Harry Potter filmek óta. Varázslat, izgalom, veszély, Új Salem, Obskúrus, vicces és érdekes varázslények (közülük is kiemelném az orrontó furkászt 🙂), rengeteg nagyszerű színész.

A varázslatos hangulatú filmeket mi a számunkra legvarázslatosabb moziban szoktuk megnézni: a Corvin Filmpalotában. Most is ott varázsolódtunk el, ám azt már később vettük észre, hogy a mozi kávézójában kapható vajsör, így nem volt lehetőségünk kipróbálni, pedig emellé a film mellé tökéletesen illett volna. Ha valaki esetleg megkóstolta, várjuk a beszámolót! 🙂


–Adry –

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése