2016. szeptember 28., szerda

Démon tanár úr (Titkok a Lovecraft suliból) könyvajánló


Lovecraftról elnevezett suli? Egy démon tanár? Szörnyek és rejtélyek? Mindezek mellett különleges könyvborító? Naná, hogy azonnal érdeklődni kezdtem Charles Gilman ifjúsági regénye iránt. :) Az elolvasása során pedig kiderült, hogy még több titok és érdekesség bújik meg a suliban, mint elsőre gondoltam.


A történet főszereplője a tizenkét éves Robert Arthur, aki némi városrendezést követően az újonnan épült Lovecraft Általános Iskolába került. Legnagyobb pechjére egyetlen ismerős arcot fedez fel az első napon: Glenn Torkellsét, egyik legnagyobb ellenségét, aki itt is ugyanúgy piszkálja, mint korábban. Ráadásul különös események is történnek az iskolában: patkányok jelennek meg a folyosókon; gyerekek tűnnek el; Robert egy olyan helyiséget talál a könyvtárban, amiről mások nem tudnak; ráadásul még a biológiatánár is különösen viselkedik…


Robert számomra egy nagyon szerethető karakter volt. Tipikus szereplő, akinek kevés barátja van, legalább egy társa bántalmazza, a könyvekbe menekül, és szeretne olyan lenni, mint az ezekben olvasott, különleges képességgekkel rendelkező szereplők – mégis, épp emiatt lesz kedvelt, mert – sajnos vagy sem –, de sokan azonosulhatnak vele.
Glenn, bár eleinte rosszfiúnak tűnik, megismerkedhetünk a jó tulajdonságaival is.
Robert egy Karina nevű lánnyal is barátságot köt, aki segít majd a kalandjaiban.

Számomra a történet egyik nagy előnye – a horrorelemek mellett :) –, hogy az író nem nézi hülyének a gyerekeket. A gyerekeknek megvan a magukhoz való eszük, nem zsenik, de nem csinálnak olyanokat, ami teljesen irreális, és meglátják az összefüggéseket. (Valójában egyértelmű, hogy ez így működik, de akadt már a kezembe néhány olyan ifjúsági regény, amiben a fiatalok „lebutított felnőttekként” viselkedtek.) És nem csak a szereplőkre értendő mindez, hanem az olvasókra is. Egy magának való fiúcska, egy „bűnöző” fiúcska, ki lepődne meg azon, hogy csonka családból származnak? Persze mindez nincs kimondva a regényben, csak néhány elejtett utalásból tudjuk meg, hogy valami probléma van a családdal.


A családi témakörön túl egyéb más is felmerül a regényben, szintén csak burkoltan, amiről úgy vélem, nagyon is helyénvaló beszélni a fiataloknak. Például nagyon érdekes Robert egyik gondolata: „A fiúknak meg kell védeniük magukat.” Ez miatt nem kér segítséget a tanárától. A barátság meghatározása a regényben azon kívül, hogy mérhetetlenül aranyos, belegondolva nagyon is helyes. :)

Mindenképpen meg kell említenem a különleges, "olvasócsalogató" borítót, és Eugene Smith illusztrációit, amelyek még színesebbé és érdekesebbé teszik a kötetet. :) 

A történet inkább „fiús” regény, na meg a rémségeket kedvelő lányoké. :) Bár legjobban a horrorkedvelő, körülbelül a 11-13 éves korosztály élvezheti, bátran ajánlom idősebbeknek és felnőtteknek is. Szerencsére nem csak ijesztő regényt kapunk, ennél többet is kínál a regény. ;)

A Lovecraft Általános Iskolának honlapja van, ahol nem csak magáról a suliról és a szereplőkről olvashattok, hanem a különleges borító elkészítési módját is megismerhetitek, és azt is megtudhatjátok, hogyan kell gondoskodni egy kétfejű patkányról. :) Az oldalt ide  kattintva nézhetitek meg.

Gondolatok a fiókból (kizárólag erős idegzetűeknek :):

Úgy vélem, a megijesztett gyerekeknél csak az ijesztő gyerekek rosszabbak. :) Bár a kicsikről az általános vélemény az, hogy aranyosak és ártatlanok, bizony, akadnak kivételek.

A fekete szemű gyerekekről néhány évtizede tettek először említést. Legelőször egy újságíró, Brian Bethel találkozott velük 1998. január 16-án este. Két 10-14 év közötti fiú kopogtatott be hozzá az autóablakon egy mozi parkolójában. Szerették volna, ha a férfi hazaviszi őket, hogy pénzt hozzanak a mozira. Ám Bethel rájött, hogy már az utolsó vetítés is elkezdődött.  A találkozás alatt végig kellemetlen érzése volt, de csak akkor ijedt meg igazán, amikor észrevette, hogy a gyerekek szeme teljesen fekete, szemfehérje nélküli. Természetesen nem vette fel a két srácot, inkább gyorsan kitolatott a parkolóból. Amikor belenézett a visszapillantó tükörbe, már nem látta őket.

(forrás: eszmeletlen.com)
Az újságíró, ha találkozott a fekete szemű gyerekekkel, ha nem, az biztos, hogy azóta is érkeznek beszámolók ezekről a lényekről, bár bizonyítékot nem sikerült felmutatni róluk. Nincsenek sem képek, sem videók. Állítólag egy idős úr együtt liftezett egy ilyen gyerekkel, de a lift kameráján csak a férfi látszódott. A találkozások elemei általában megegyeznek: 10-16 év közötti gyerekek (elsősorban fiúk) egyedül vagy többedmagukkal bekopognak egy autóba vagy házba és bebocsáttatást kérnek. Igaz, hogy fiatalok, de magabiztosak. Sápadtak, ruházatuk lehet modern vagy régebbi, szakadt. Hangoztatják, hogy senkit sem akarnak bántani, csak be szeretnének menni vagy el szeretnének jutni valahová. Olyan is előfordult, hogy a gyerek meg sem szólalt, csak bámulta az embereket. A témával foglalkozó cikkekben földönkívülieknek, démonoknak vagy vámpíroknak nevezték őket.

Igaz vagy sem a létezésük, kevés hátborzongatóbb lényről olvastam korábban. És ti? :)

források:



S.Melinda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése