2016. június 3., péntek

Macskák, cirkusz és időutazás - interjú Kozári Dorka írónővel

Naplót vezettél, verseket, novellákat írsz, de – egyelőre - mesekönyveidről ismernek az olvasók: Marcsi, a kismacska kalandjaival már három megjelent kötetben is találkozhatnak a gyerekek és a felnőttek. Nyomon követhetik Marcsi kalandjait a gazdaságban, ahol megszületik, egy kisállatkereskedésben, majd végül egy szerető családnál. Mennyit változott Marcsi személyisége a három kötet folyamán?
Tulajdonképp ugyanazokat a folyamatokat járja be, mint egy kisgyerek, csak persze, macska lévén, sokkal gyorsabban. Az első kötet elején még bizonytalan babamacska, akinek meg kell ismernie az őt körülvevő világot. Ne felejtsük el: a macskák csukott szemmel születnek, így a tájékozódásba belejönni nem is olyan egyszerű dolog. Aztán néhány rossz tapasztalat után a kötet végére eljut oda, hogy végre biztonságban érezheti magát a gazdija, Borka mellett. A második-harmadik kötetben pedig már olyan, mint egy vásott gyerek.


Tudatosan választottál olyan témákat a mesékhez, mint például látogatás az (állat)orvosnál, a szilveszteri petárdázás hatása a kutyákra vagy a téli madáretetés fontossága? Előfordult már, hogy egy gyerek vagy egy szülő javasolt egy témát, amelyről szeretett volna olvasni egy Marcsi könyvben?
Igen, ez fontos és tudatos vonulata a meséimnek. Nem titkolt célom, hogy ne csak szórakoztassak velük, de tanítsak is, persze nem didaktikus módon, inkább úgy, hogy a bármikor előfordulható helyzeteken keresztül világítok rá dolgokra.
Egy esetben előfordult, hogy engedtem a „nyomásnak” (persze örömmel) és beleírtam olyasmit, amit egy olvasó kért. Rozsonits Judit költő barátnőm nagyon szerette volna, ha Marcsi még valaha viszontlátja a szüleit, akik a gazdaságban maradtak, mikor ő az állatkereskedésbe került. Nekem pedig felkeltette az érdeklődésem a lehetőség, hogy ezt hogy tudnám megoldani. Már csak azért is, mert a kötetek szerkezetét tudatosan úgy építjük föl, hogy egymástól függetlenül is olvashatóak legyenek, így a visszautalásokat bárki számára érthetően kell megírnom. Ugyanakkor nem lehetek körülményes és túlmagyarázó sem, hiszen gondolnom kell azokra a gyerekekre is, akik folyamatában olvassák végig a három kötetet. Ezért izgalmas feladat volt visszavezetni Marcsit kölyökmacska-múltjába. De talán jól sikerült végül, hiszen a jelenet megrendelője megkönnyezte az újra-találkozást.

Mennyit változott az írásmódod az első kötet óta? Van rajtad nyomás, hogy a következő könyv jobb legyen, mint az előző?
Már az is épp elég nyomás, hogy a következő legyen legalább olyan jó, mint az előző. :) De persze igyekszem fejlődni ebben is, hiszen az írás, mint majdnem minden az életben, tanulható. Részt vettem a Könyvmolyképző Kiadó íróiskolájának oktatásain is, és persze sokat olvasok. Az évek során kitapasztaltam már, hogy mi az, ami erősségem az írásban (például a szókincsem és a beleérző képességem határozottan annak tartom), és mi az, amin nem árt még javítanom.

Kiknek adsz a véleményére, ha az írásaidról van szó? Megmutatod a kéziratot valakinek, mielőtt elküldenéd a kiadónak?
Balázs, a párom véleménye nagyon sokat számít. Egyben ritkán szoktam megmutatni neki, sajnos arra általában nincs idő (ó, a szeretett határidők, igen :)), de sok esetben kikérem a tanácsát, akár írástechnikai kérdésben bizonytalankodom, akár Marcsi (és az olvasó gyerekek) lelkéhez szeretnék közelebb férkőzni.

Hogy élted át a Marcsi mesék szerkesztésének folyamatát? Mennyire könnyű engedned egy szerkesztői javaslatnak?
Az első két kötetet Varga Bea szerkesztette, a harmadikat Moskát Anita. Mindkettejükkel szerettem dolgozni, mert érezhető volt, hogy a megjegyzéseik és javaslataik tényleg a mese érdekét szolgálják.  A szerkesztési folyamat számomra egy egybefüggő izgulás. A köteteim rövidek, így egyben szoktam visszakapni a teljes szöveget, alaposan telipirosozva. Ez aztán úgy működik, hogy a helyesírási hibákat (ami nálam szerencsére nagyon ritka, legfeljebb néhány elütés, amin átsiklott a szemem), és a nyelvi egyenetlenségek javítását kötelező elfogadni, a történeti elemeken viszont mehet az alkudozás. Szerintem én nem vagyok túl problémás szerkesztési alany, általában két-három kör alatt végezni szoktunk ezzel a fázissal.

Az írónő László Mayával


A köteteket László Maya illusztrálta, akivel valószínűleg már fél szavakból is megértitek egymást. :) Mi az, ami a legjobban tetszik neked Maya rajzaiban? Melyik a kedvenc karaktered az illusztrációi közül?
Nem tudnék állandó karaktert kiemelni, inkább egyes rajzai fognak meg nagyon. A legkedvencebb az, amikor a második kötet elején Marcsi az állatorvos után lábadozik, egy ágyban fekve, gondosan betakargatva. Azt a rajzolt cicát szívem szerint óvatosan kiemelném a lapból, és addig simogatnám, míg meg nem gyógyul. :) De nagyon helyesre sikerült a foxikutya karaktere is, és a különféle macskahaverok rajzait is szeretem. Annak a feladatnak tudom, hogy örült is Maya, mikor a tépett fülű, vagány macskát rajzolhatta.

Melyik a legkedvesebb/legemlékezetesebb olvasói visszajelzés, amit eddig kaptál?
Egy társasutazáson összekerültünk egy pszichiáternővel, aki, mikor rájött, hogy én vagyok a Marcsi-könyvek szerzője, örömmel mesélte, hogy a köteteimet (főleg az elsőt) maga is alkalmazza a gyerekgyógyászatban, mert segíteni tud bizonyos traumák, mint például bántalmazás vagy a szeretett személy elvesztése, feldolgozásában. Számomra ez volt az egyik legnagyobb dicséret.

Készülsz a negyedik kötettel, amelyben Marcsi egy vándorcirkuszhoz csatlakozik. Téged mi nyűgöz le ebben a világban? Gyerekként is kedvelted a cirkuszokat?
Mindig is szerettem a cirkusz világát. Gyerekkoromban előttünk, a játszótérre rendszeresen érkezett vándorcirkusz, és engem minden alkalommal elvittek megnézni a műsort. A Marcsi-történetek helyszíneiből egyébként is a gyerekkorom Rákoshegye köszön vissza. Mikor Marcsi az utcákon csavarog, vagy Borka után settenkedik az iskolába, akkor azokat az utcákat látom magam előtt, ahol én mászkáltam, és persze a saját általános iskolámat. Még az a vendéglő is valóságos, ahol a harmadik kötetben a macskák farsangi mulatságot rendeznek maguknak. Így hát úgy érzem, nem maradhat ki ebből a világból a tavaszonként visszatérő vándorcirkusz sem. Ráadásul szerintem olyan terep ez, ahol bőven van lehetőség izgalmas kalandokra egy kotnyeles macska számára.

Mikorra várható ez a könyv?
Jövőre, 2017-ben szeretném megjelentetni. Az idei évet arra szántam, hogy befejezzek egy másik kéziratot. Most erre koncentrálok, így Marcsi egy kicsit háttérbe szorult.

Dolgozol egy ifjúsági regényen is. Milyen érzés egy másik korosztálynak írni?
Nyelvileg, írástechnikai szempontból nagyon más. Hiszen azok a szófordulatok, amelyek a gyerekeknek alkalmasak egy helyzet leírására, nem működnek a nagyobbak esetén. De az írás lényege ugyanaz itt is: motoszkálni kezd bennem egy történet, először csak úgy piszkálgatja a képzeletem, aztán egyszer csak azon veszem észre magam, hogy hatalmasra dagadt, és addig feszít, míg el nem kezdem leírni. Persze nehezebb abból a szempontból is, hogy a Marcsi-történetek rövid mesék, itt viszont nagyobb szöveget kell egészben átlátnom.



A regényed fontos alkotóeleme az időutazás. Ha visszamehetnél az időben, mely történelmi korba szeretnél eljutni és miért?
Szívesen bebarangolnám az ókori Egyiptomot, aztán egy ugrással átruccannék a középkorba, valamelyik híres alkimista laboratóriumában segédkeznék, és végül a Monarchia békés, felvirágzós időszakában pihenném ki magam. Egyébként ebbe az utóbbi közegbe kalauzol majd el a regényem, ahol a Dunán végighajózva figyelhetjük meg a XIX. és XX. század fordulóját egy XXI. századi lány szemével.

A blogodon nem csak a könyveidről, hanem egy másik érdeklődési körödről, a szépségápolásról is rendszeresen írsz, de fontos számodra a táplálkozás is. Hogy jött a gondolat, hogy ezekről megoszd a véleményedet? 
Nagyon régóta szerettem volna már blogot írni, mindig úgy tetszett másoké, de soha nem tudtam elhatározni, mi legyen az az egy téma, ami mellett lecövekelek, és amiről rendszeresen tudok posztolni. Aztán elkapott a felismerés: de hát miért ne csaponghatnék a különféle témakörök között? Aki ismer, úgyis tudja rólam, hogy nagyon összetett az érdeklődési köröm, és ha már ilyen sok mindenről van véleményem, elég, ha a blogom központi témája én magam vagyok. :)

Nem csak a nálunk megszokott, hanem például koreai arcápolási termékeket is bemutatsz. Hogy figyeltél fel ezekre? Mi az, ami a legfontosabb számodra egy termékben (összetevő, környezetvédő csomagolás, stb.)?
Szeretek különféle YouTube videókat nézni, és érdekelnek a különböző kultúrák szokásai. Ráadásul szívesen próbálok ki újdonságokat. Ha természetes összetevőket tartalmaz, az nálam plusz pontot ér (magam is szívesen kísérletezgetek házi kencékkel), de a jópofa csomagolás sem elhanyagolható.

Az ask.fm oldalon bárki kérdezhet tőled. Kapsz nagyon érdekes kérdéseket, de előfordulnak sértő megjegyzések is. Hogy van türelmed ez utóbbiak megválaszolásához? Szerinted az internet adta anonimitás miatt az emberek bátrabban nyilvánítanak véleményt?
Ez az oldal inkább a fiatalok birodalma, csak néhány olyan „vén róka” van fönn, mint én. De nekem nagyon fontos, hogy kapcsolatot tartsak a tízen-, huszonévesekkel, hiszen hogy írhatnék nekik, ha nem ismerem őket? Jórészt ők tartják fiatalon a lelkem. Persze, mivel névtelenül is lehet kérdezni, előfordulnak trollok is, de ez engem tulajdonképp szórakoztat. Hiszen nekik elég egy néhány (de jól megválogatott) szavas válasz, és tulajdonképp magukat járatják le az ostoba kérdéseikkel. :)

Honnan jött a Parlandorka név?
Meseíró-nevemet, a Dorkát vontam össze a zenéből ismert „parlando” kifejezéssel, amely azt jelenti, „elbeszélve”.

Jövő héten dedikálsz a 87. Ünnepi Könyvhéten. Mikor és hol találkozhatnak veled az olvasók?
Természetesen az idei Könyvhét sem múlhat el Marcsi cica nélkül. Aki szeretne találkozni velem és a mesekönyveimmel, látodasson ki a Vörösmarty térre június 11-én, szombaton,  az alábbi időpontokban:
10:00-11:00 81-es stand
12:00-13:00 15-ös stand
18:00-18:30 Színpad
Az ehhez tartozó FB-esemény itt található: https://www.facebook.com/events/997993566983164/






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése